L’ICAEN recentment ha publicat la Col·lecció “Balanç  energètic d’equips consumidors. Mesura i càlcul”, constituïda per un total de 14 mòduls corresponents als equips consumidors més presents en les instal·lacions objecte d’auditoria actualment. Aquests són una sèrie de documents eminentment pràctics, doncs contenen les fórmules de càlcul per arribar al balanç energètic de l’equip en qüestió, la descripció de com es fan les mesures de les dades necessàries per aquests càlculs, i un o dos exemples pertinents, per il·lustrar com cal interpretar els resultats.

Com es ve defensant des dels inicis de l’ICAEN, l’auditoria energètica és una de les eines més potents a l’hora de perseguir l’excel·lència energètica. Amb els anys i el desenvolupament del mercat de la consultoria en aquest àmbit, ha quedat palès que una auditoria de qualitat obeeix al màxim de dades mesurades al camp de treball. Actualment, ja s’obtenen moltes dades dels consums energètics de les diferents activitats de la instal·lació auditada, però cal estendre la pràctica d’utilitzar instruments portàtils per obtenir una sèrie de dades necessàries per a calcular el rendiment energètic dels equips de major consum energètic.

Val a dir que aquest càlcul és necessari en l’avaluació o diagnòstic que es porta a terme en una auditoria, però també pot formar part del protocol de manteniment d’una instal·lació, i per tant aquestes mesures de camp poden caldre amb certa periodicitat. És per això que aquesta col·lecció s’adreça tant als professionals del sector de la consultoria energètica com als responsables energètics dels centres consumidors d’energia.