Jornada “El camí cap al 50% d’electricitat renovable a Catalunya l’any 2030”

L'Associación de Empresas de Energias Renovables, EolicCat, PIMEC i UNEF organitzen la jornada “El camí cap al 50% d’electricitat renovable a Catalunya l’any 2030”

Data: Dimecres, 29 de març de 2017

Horari: 9:30 - 14:00

Lloc: Auditori Banc Sabadell, Diagonal 407, Barcelona

El 31 de gener de 2017 el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya va aprovar les bases per al Pacte Nacional per a la Transició Energètica, una visió del model energètic de referència per assolir un gran acord institucional, polític i social en matèria de política energètica i consensuar el model energètic del futur. El document, consensuat amb agents socials i sector, s’enviarà al Parlament per debatre’l amb els grups polítics.

El document ha d’orientar la transició cap a un model on les energies renovables i les noves tecnologies situïn el ciutadà en el centre del sistema energètic: com a consumidor i com a generador. També aposta per un consum eficient i responsable.

L’objectiu és un model basat en un 100% en energies renovables l’any 2050. El president de la Generalitat, al debat de política general del 5 d’octubre de 2016, va dir:

“Catalunya, com Europa, s’ha fixat l’objectiu d’assolir un model energètic competitiu, sostenible i 100% d’origen renovable. Aquest objectiu no pot ser una iniciativa presa en solitari pel Govern, sinó que necessita un consens ampli. Per aquest motiu estem impulsant el debat per assolir un Pacte Nacional per a la Transició Energètica amb tots els agents socials, econòmics i polítics i en tots els aspectes relacionats amb la sostenibilitat. Es fixa com a objectius mínims, el paquet “Energia i Clima 2030” de la UE, que inclou, entre d’altres, assolir que el 50% de l’energia elèctrica sigui d’origen renovable l’any 2030 així com reduir un 40% les emissions de gasos d’efecte hivernacle."

El primer ingredient per a posar en marxa un pla de transició cap a un model energètic sostenible i basat en les energies renovables és la voluntat i un ampli consens polític. Però també cal fer els números.

Pel que fa al sistema elèctric de Catalunya, quina és la nova capacitat de generació renovable a desenvolupar, construir i posar en servei abans del 2030? Com ha de ser la xarxa de distribució? Quin paper hi jugarà la indústria? S’haurà de modificar la legislació?

De tot això vol ocupar-se aquesta jornada organitzada per APPA, EolicCAT, PIMEC i UNEF.

Programa:

09:30 Recepció d’assistents
10:00 Benvinguda i Inauguració
10:10 El pacte per a la transició energètica a Catalunya - Assumpta Farran, directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN)
10:40 El paper de l’energia eòlica en la transició energètica a Catalunya - Victor Cusí, president de l’Associació Eòlica de Catalunya (EolicCAT)
11:10 El paper de l’energia solar fotovoltaica en la transició energètica a Catalunya - Manel Romero, delegat a Catalunya de la Unión Española Fotovoltaica (UNEF)
11:40 Pausa – Cafè i Networking
12:00 L’autoproducció energètica a la indústria. Una oportunitat de reduir costos, augmentar l’eficiència i impulsar les renovables - Joan Vila, president de la Comissió d’Energia de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC)
12:30 Una xarxa elèctrica de distribució per augmentar la penetració de les renovables - Oriol Xalabarder, president de la secció hidràulica de l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA)
13:00 Aspectes de la normativa que cal modificar per a facilitar la implantació de les energies renovables a Catalunya - Joan Perdigó, soci de Tornos Abogados
13:30 Presentació del document de Conclusions i Pla d’Acció APPA, EolicCAT, PIMEC, UNEF
13:50 Cloenda

L’assistència a la Jornada és gratuïta, però cal inscriure’s per a poder accedir a l’Auditori. 

Podeu fer la inscripció enviant un correu electrònic a jornades@eoliccat.net